دیوارنت
فروشگاه اینترنتی دیوارنت divarnet
فروشگاه اینترنتی دیوارنت divarnet

نوع و اندازه فیبر نوری

نوع و اندازه فیبر نوری

نوع و اندازه فیبر نوری

نوع و اندازه فیبر های نوری ، : فیبر نوری در دو نوع سینگل مود و مالتی مود ارائه می شود. به جز فیبر های مورد استفاده در کاربردهای خاص، فیبر نوری سینگل مود یا تک حالته را می توان به عنوان پر کاربردترین فیبر از لحاظ نوع در نظر گرفت همچنین بیشتر فیبر های نوری سینگل مود دارای اندازه یکسان هسته / روکش کلد می باشند. شایان ذکر است چنانچه با کابل های ارتباطات نوری مخابراتی با مسافت های طولانی یا کابل های فیبر نوری دریایی سرو کار دارید ، که ارتباطات فیبر نوری جهانی را شامل می شوند تمامی از نوع فیبر نوری سینگل مود می باشند.

 

فیبر نوری بر اساس اندازه و نوع

 

تقسیم بندی فیبر نوری بر اساس سینگل مود و مالتی مود تحت استاندارد ITU-T  میباشد. فیبر سینگل مود دارای اندازه هسته  / کلد  ۹/۱۲۵μm  و سری مالتی مود دارای دو اندازه ۶۲٫۵/۱۲۵μm و ۵۰/۱۲۵μm می باشد.

اندازه فیبر نوری

 

نمایی از تقسیم بندی کلیه فیبر ها نوری بر اساس سینگل مود و مالتی مود تحت استاندارد ITU :

 

دسته بندی فیبر نوری ITU

برای کسب اطلاعات فنی بیشتر در مورد انواع مختلف فیبر نوری ، از طریق سایت های شرکت منتخب صنعت پارس با ما در تماس باشید،

فیبر نوری مالتی مود:

فیبر نوری مالتی مود در اندازه های مختلف عرضه می گردد و برای انواع شبکه ها و سورس ها یا منابع مختلف بهینه سازی شده است، در صنعت فیبر نوری اولین فیبر نوری مالتی مود با سایز هسته ۶۲٫۵ و روکش کلد ۱۲۵ میکرون در اواسط دهه ۸۰  میلادی  عرضه و تحت استاندارد قرار گرفت که در حال حاضر نیز به عنوان فیبر نوری OM1  شناخته می شود و در رنگ بندی استاندارد، رنگ بژ را دارا می باشد. امروزه فیبر های نوری مالتی مود در صنعت پهنای باند های گسترده تری را البته با محدودیت مسافت تحت عنوان شبکه های گیگابیت مالتی مود ارائه میدهند که پیشرفته ترین آن فیبر نوری OM5 می باشد که با فناوری SWDM یا تقسیم طول موج یا مالتی پلکس کوتاه، کاربرد متفاوتی را در صنعت فیبر ارائه می نماید.

 

فیبر نوری  ۵۰/۱۲۵μm در اواخر دهه ۷۰ قبل از ارائه فیبر نوری سینگل مود، در ارتباطات بین مراکز مخابراتی با فواصل کوتاه مورد استفاده قرار میگرفت، فیبر نوری ۵۰/۱۲۵μm سری OM2 با رنگ بندی استاندارد نارنجی امروزه به کمک سورس های لیزری توانایی ارائه پهنای باند های  گسترده و سرعت های گیگابیتی را فراهم می نماید و می تواند  لینک های گیگابیتی را تا مسافت های مشخصی پشیتبانی نماید.

فیبر نوری مالتی مود ۵۰/۱۲۵ μm سری OM3 با رنگ بندی استاندارد فیروزه ای نیز به روز تر شده سری مالتی مود OM2 می باشد و با لیزر بهینه شده گزینه مناسب تری برای فیبرهای مالتی مود میباشد. فیبر نوری مالتی مود ۵۰/۱۲۵μm سری OM4 با رنگ بندی استاندارد بنفش یک فیبر پهنای باند گسترده  و مناسب برای شبکه های  +۱۰Gb تا +۴۰Gb میباشد.سری  OM5 نیز که قبلا به آن اشاره شد با رنگ بندی استاندارد سبز لیمویی یک فیبر مالتی مود با پهنای باند گسترده و استفاده از  فناوری تقسیم طول موج کوتاه میباشد که با لیزر  VCSELs در محدوده ۸۵۰-۹۵۰nm بهینه سازی شده است.

 

مقاله مناسبی نیز درباره توضیحات لازم  به فیبر نوری سینگل مود تحت استاندارد ITU را میتوانید از طریق لینک زیر مطالعه فرمایید:

https://docs.msp-ict.com/ITU-G65x-Standard-single-mode-fibre-optic-cable-fa.html

 

برای شناسایی انواع فیبر بر اساس  نوع  آن ، رنگ بندی استاندارد TIA-598 موجود می باشد که رو نوشت جدید آن TIA-598-d می باشد و برای شناسایی سریع از روکش کابل تا انواع پچ کورد و آداپتور تحت پوشش TIA-598 قرار میگیرد  تولید کنندگان به نام مانند METZ  و  CORNING محصولات خود را بر اساس این استاندارد با رنگ بندی لازم ارائه میدهند.

 

 Fiber Types and Typical Specifications
(OM/OS refers to TIA types, B refers to IEC types, G refers to ITU types)
 Core/Cladding  Attenuation Bandwidth  Applications/Notes
 Multimode Graded-Index
@۸۵۰/۱۳۰۰ nm @۸۵۰/۱۳۰۰ nm
 ۵۰/۱۲۵ microns (OM2, G.651.1) ۳/۱ dB/km ۵۰۰/۵۰۰ MHz-km  Laser-rated for GbE LANs
 ۵۰/۱۲۵ microns (OM3, G.651.1) ۲٫۵/۰٫۸ dB/km ۱۵۰۰/۵۰۰ MHz-km  Optimized for 850 nm VCSELs
 ۵۰/۱۲۵ microns (OM4, G.651.1)   ۲٫۵/۰٫۸ dB/km ۳۵۰۰/۵۰۰ MHz-km  Optimized for 850 nm VCSELs, higher speed
 ۵۰/۱۲۵ microns (OM5)   ۲٫۵/۰٫۸ dB/km ۳۵۰۰/۵۰۰ MHz-km  Wideband MMF, optimized for WDM 850-950 nm VCSELs, higher speed
 ۶۲٫۵/۱۲۵ microns (OM1)  ۳/۱dB/km ۱۶۰-۲۰۰/۵۰۰ MHz-km  LAN fiber
 ۱۰۰/۱۴۰ microns   ۳/۱dB/km ۱۵۰/۳۰۰ MHz-km  Obsolete
Singlemode
@۱۳۱۰/۱۵۵۰ nm*
 ۹/۱۲۵ microns (OS1 B1.1 or G.652)  ۰٫۴/۰٫۲۵ dB/km  HIGH!

~۱۰۰ Terahertz

 Singlemode fiber,  most common  for  Telco/CATV/high speed LANs. OS1 is a designation of TIA-568 for SM fiber cabled for premises use that has higher attenuation – 1dB/km. All SM fiber appears to be low water peak fiber.
 ۹/۱۲۵ microns (OS2, B1.2 or G.652)  ۰٫۴/۰٫۲۵ dB/km  HIGH!

~۱۰۰ Terahertz

 Low water peak fiber. OS2 is a designation of TIA-568 for SM fiber cabled for outdoor  use.
 ۹/۱۲۵ microns (B2 or G.653)  ۰٫۴/۰٫۲۵ dB/km  HIGH!

~۱۰۰ Terahertz

 Dispersion shifted fiber
 ۹/۱۲۵ microns (B1.2 or G.654)  ۰٫۴/۰٫۲۵ dB/km  HIGH!

~۱۰۰ Terahertz

 Cutoff shifted fiber
 ۹/۱۲۵ microns (B4 or G.655)  ۰٫۴/۰٫۲۵ dB/km HIGH!

~۱۰۰ Terahertz

 Non-zero dispersion shifted fiber
۹/۱۲۵ microns (G.657)  ۰٫۴/۰٫۲۵ dB/km HIGH!

~۱۰۰ Terahertz

Bend-insensitive fiber
Multimode Step-Index
@ ۸۵۰ nm @۸۵۰ nm
 ۲۰۰/۲۴۰microns  ۴-۶ dB/km  ۵۰ MHz-km  Slow LANs & links
POF (plastic optical fiber)
 @ ۶۵۰nm   @ ۶۵۰nm
 ۱ mm  ~ ۱dB/m  ~ ۵MHz-km  Short Links & Cars

 

برخی از استانداردها امروزه افت شبکه سینگل مود را در طول موج water peak) 1383nm)  نیز تعریف می نمایند که به طور عمومی از مقادیر  ۱۳۱۰nm بیشتر نمی باشد.

 

احتیاط: شما نمی توانید فیبرها را به اصطلاح  mix و match کنید  که در واقع شما نمی توانید فیبر های متفاوت را باهم اتصال دهید و انتظار تطابق داشته باشید! تلاش برای اتصال سینگل مود به فیبر مالتی مود می تواند باعث  افت تا ۲۰ دسی بل شود  و این میزان معادل ۹۹٪ توان نور عبوری می باشد. همچنین اتصالات بین فیبر های نوری مالتی مود سری ۶۲٫۵/۱۲۵μm و  ۵۰/۱۲۵μm می تواند باعث از افت نوری تا ۳ دسی بل یا بیشتر شود و این میزان بیش از نیمی از توان عبوری می باشد.

 

مشخصات فیبر نوری

مشخصات فیبر نوری به طور معمول شامل اندازه (قطر هسته / روکش کلد در میکرون) ،میزان افت (dB/km در طول موج مناسب) و پهنای باند (MHz-km) برای فیبر مالتی مود و پراکندگی حالت کروماتیک Chromatic و قطبی PMD برای فیبر نوری سینگل مود می باشد.

 

در حالی که تولید کنندگان فیبر نوری مشخصات مورد نیاز کاربری مشتریان خود را برای طراحی و ساخت فیبر ارائه میدهند، در استاندارد های صنعت فیبر نوری نیز مشخصات بیشتری وجود دارد و مورد مطالعه و بررسی قرار می گیرد ، مانند دیافراگم عددی numerical aperture (زاویه پذیرش نور درون فیبر) ،  ovality(میزان گردی یا گرد بودن فیبر) ، میزان تمرکز پذیری نور در هسته و روکش کلد فیبر نوری و غیره مشخصات قابل ذکر را تشکیل می دهد. مشخصات مورد بررسی استاندارد ها تنها برای مشتریان و یا کاربران خاصی، تأثیر گذار خواهد بود.

 


پراکندگی در فیبر نوری مالتی مود و سینگل مود

پراکندگی به گسترش پالس های نور هنگام عبور از یک فیبر نوری اشاره دارد. گسترش پالس های نور سبب ایجاد منشور و از دست رفتن نور و درنهایت سبب افزایش  سرعت خطا در داده ها  یا به اصطلاح افزایش bit error rate می شود، پراکندگی یکی از عواملی است که پهنای باند لینک فیبر را به همراه پهنای باند منبع فرستنده محدود می نماید. پراکندگی دلایل مختلفی دارد که در شکل زیر توضیح داده شده است.

 

 

پراکندگی در فیبر نوری

اطلاعات بیشتر در مورد کابل های فیبر نوری :


link

تجهیزات فیبر نوری:

link

 

با سپاس فراوان

شیوا سلطانی  / مجتبی منتخبی

 

برگرفته از مقالات شرکت منتخب صنعت پارس

 

دیدگاه‌ها (۰)

*
*