دیتا سنتر استاندارد – مرکز داده
دیتا سنتر استاندارد – مرکز داده، تا چندی پیش ، معماری دیتا سنتر ها معمولا بر اساس طرح های ارائه شده توسط تولید کنندگان سخت افزار ها – سوئیچ ها و سرورها ارائه می گردید. با ظهور مرکز داده های عظیم با مقیاس های بزرگتر ، مصرف کنند گان بزرگ نیز اقدام به جستجوی روشهای کارآمدتر و اقتصادی تری جهت طراحی و ساخت مراکز داده پیشرفته نمودند.
دیتا سنتر استاندارد – مرکز داده
این امر سبب آنالیز اطلاعاتی دقیق تر و تجزیه و تحلیل های پیچیده تری در مورد نحوه ایجاد مراکز داده و بررسی چگونگی تدوین استانداردها گردید ، به ویژه جایگزینی شبکه های سنتی (مس و فیبر های نوری مالتی مد) با فیبر های نوری سینگل مد نسل جدید به ویژه به سبب قابلیت های انتقال پهنای باند های وسیع تر بدون محدودیت مسافت با دقت عملکردی بالاتر نسبت به مدل های قدیمی که آینده فیبر های نوری را در بر می گیرد.
معماری و سخت افزار
Open Compute Project – OCP
Open Compute Project – OCP یک گروه فنی شناخته شده از کاربران و متخصصان حوزه فناوری اطلاعات است که توسط شرکت فیس بوک در سال های اخیر بنا نهاده شد چرا که فروشندگان سنتی مرکز داده راه حل های مورد نیاز امروزی را ارائه نمی دادند.
منظور از فروشندگان سنتی، تولید کنندگان سرور ها و سوئیچ ها می باشد که همواره تجهیزاتی را که توانایی لازم عملکردی و قیمتی مناسب را ارائه دهد برای مصرف کنندگان تامین نمی نمودند.
استاندارد های مربوط به زیر ساخت شبکه، طراحی و معماری مرکز داده نیز بر اساس واقعیت های تجاری و فنی نبود و در این مورد ، واقعیت ها بر این باور بود که فناوری مورد استفاده در مراکز داده هر ۱۸-۲۴ ماه نیاز به ارتقا و توسعه دارد ، این ارتقاء برای تولید کنندگان محصولات سوئیچ و سرور های سنتی فرصتی کوتاه جهت ایجاد چالش های نو در محصولات پر سودشان بود و فرایند بسیار رایجی جهت توسعه استاندارد به مدت هر ۵ سال یکبار به شمار می رفت. به علاوه مراکز داده در مقیاس های بزرگتر بیش از ، ۱۰۰ هزار تا ۱ میلیون ارتباط را دارا هستند که خواستار مقرون به صرفه ترین راه حل ها می باشند.
گروه OCP فیسبوک
همانطور که اشاره گردیدOCP ، توسط شرکت فیس بوک هدایت می شود، OCP در نهایت با سعی و تلاش اقدام به تولید و توسعه سوئیچ ها و سرورها با طراحی مناسب و کارآمدی بهتر نمود و با ارائه این محصولات فعالیت خود را آغاز نمود.
پس از ارائه راه حل ها و محصولات ، گروه OCP طرح ها را به صورت آنلاین – و به شکل منبع باز یا آزاد ، قابل دسترس برای تمامی مصرف کنند گان و کارشناسان قرار داد و تصمیم بر این شد تا تمامی طراحان با توسعه این طرح ها سعی نمایند تا آنها را بهتر ، کارآمدتر و مقرون به صرفه تر نمایند. مدتهاست که تقریبا اکثریت صاحبان مراکز داده حتی دیتاسنتر های در مقیاس بزرگ عضو OCP می باشند. با این حال آنها از اغاز تمامی آنها اطلاع داشتند که با توجه به آینده فناوری انتقال اطلاعات بر پایه فیبر نوری لازم است از فیبر های نوری سینگل مود استفاده نمایند تا بتوانند تجهیزات الکترونیک را بدون نیاز به تعویض زیرساخت و کابل کشی به روز نمایند ، بنابراین آنها با فروشندگان تجهیزات فرستنده و گیرنده های نوری transceiver وارد مذاکره شدند تا تجهیزات transceiver خاص نیز برای صنعت مرکز داده طراحی گردد که نه تنها پهنای باند های گسترده تر بلکه عملکرد بهینه تری را نسبت به transceiver مخابراتی ارائه نمایند ودر نهایت نوع جدید این transceiver با مصرف مناسب تر و قیمت ارزانتر تولید و عرضه گردید.
نکته جالب در مورد طراحی و معماری دیتاسنتر ها در کشور مان ایران همین موضوع می باشد که بیشتر آنها با شبکه مالتی مد تجهیز شده اند که نه تنها قابلیت پیشرفت آن دیگر ناممکن است بلکه دیگر آینده ای نیز در صنعت فیبر نوری را انتظار نخواهند کشید. توصیه مهم اینکه همواره از شبکه نوری سینگل مد استفاده نمایید حتی در فواصل کوتاه چرا که آینده صنعت نوری نزد نوع سینگل مد خواهد بود،
با توجه به اینکه این مدل OCP توانست به خوبی عملیاتی گردد و پیشرفت گسترده ای را در صنعت معماری مراکز داده ایجاد نماید، در نتیجه این پیشرفت نشان دهنده این موضوع بود که این مدل برای استانداردهای در حال توسعه نیز معتبر است – در واقع می توان آن را یک روش کارآمد نامید.
زمانی که محصولات و تجهیزات مورد استفاده در دیتاسنتر ها – مانند سرورها و سوئیچ ها مخصوص استفاده در مرکز داده باشند و فرستنده های فیبر نوری transceiver نیز ویژه دیتاسنتر ها طراحی گردند – این امر سبب می گردد که مشتریان واقعی به صنعت ورود نمایند و حضور تولید کنند گان ای که محصولات خود را میخواهند فقط ارائه نمایند را محدود نماید.
همچنین باعث ارائه محصولات و تجهیزات کارآمد تر و مناسب تری میشود که امری ضروری است و در نتیجه آن استاندارد های معمول و چرخه توسعه محصولات مرکز داده منظم تر می گردد و بازدهی و عملکرد طولانی تر و مدت تر این تجهیزات و محصوالات را به همراه دارد که در نهایت عملکرد دیتا سنتر را مفید تر و سودمند تر خواهد نمود.
پس از موفقیت های OCP ، لینکدین نیز با LinkedIn Open 19 وارد میدان شد و فعالیت خود را آغاز نمود که تمرکز گسترده ای روی تامین و توسعه تجهیزات مقرون به صرفه برای مراکز داده کوچکتر نهاده است.
عملکرد مداوم – مرکز داده
عملکرد مداوم دیتاسنتر نگرانی اصلی در مراکز داده به شمار می آید چراکه هرگونه اشکال فنی، قطعی جزئی و از کار افتادگی مرکز داده می تواند برای همه بسیار مشکل ساز و پر هزینه باشد. حال بایستی اسن سوال مطرح گردد که چه مسئله ای عملکرد مداوم را در دیتا سنتر ها تعیین می نماید؟ خوب پاسخ را در استاندارد ها می بایست جستجو نماییم.
همانطور که میدانید دیتاسنتر مجموعه از تجهیزات و محصولات مرتبط با صنایع مختلف را همراه دارد.
موسسه استاندارد آمریکایی UL
موسسه آمریکایی استاندارد UL که در مورد صدور گواهینامه استاندارد برای مرکز داده نیز فعال می باشد مشخصا : صدور گواهینامه مرکز داده بر اساس UL را با ترکیب پارامترهای اندازهگیری در مورد صنایع موجود در دیتا سنتر ها شامل تجهیزات و زیر ساخت الکتریکی و الکترونیکی ، مکانیکی ، امنیتی ، سیستم ایمنی و اعلام و اطفا و کنترل و مانتیورینگ در برابر حوادث، اتوماسیون ساختاری و زیر ساخت شبکه مطابق استاندارد بررسی می نماید و قابلیت عملکرد مداوم در مورد مؤلفه های اصلی زیرساخت را بسیار مهم برای ایجاد یک سرویس جامع در مرکز داده ارزیابی می نماید.
استاندارد EN-50600 و Tier
بررسی های UL کاملا مشابه گواهینامه های عملکردی Tier انستیتوی اروپا یا استاندارد اروپایی EN 50600 توسط CIS است.
زیر ساخت شبکه در دیتاسنتر
زیر ساخت شبکه در مرکز داده توسط استاندارد های TIA-568 و ISO-11801 از طریق چندین استاندارد شامل ، ISO 24764 ، CENELEC EN 50173-5 و TIA-942 ارائه و به روز می گردد. تمامی این استانداردها موضوعات مشابه ای را پوشش می دهند و گزینه های زیادی را برای کابل کشی در مراکز داده ارائه می نمایند. آنها همچنین بیشترین اختصار ها یا TLA ها (سه کلمه اختصاری) را نسبت به سایر استاندارد ها در خود جای داده اند.
انجمن جهانی مخابرات TIA
انجمن جهانی مخابرات TIA از سال های ۲۰۰۶ و ۲۰۰۷ استاندارد سازی برای مراکز داده را آغاز نمود. همواره تصور موجود این است که شروع فعالیت TIA به دو علت می باشد .یا آینکه به دلیل پیامد طولانی بودن چرخه های توسعه و بررسی مجدد استاندارد های TIA ، و یا به این دلیل که فروشندگان احتمالا سعی داشتند تا فلسفه شبکه ساخت یافته TIA-568 را در مرکز داده های بیشتری نصب و اعمال نمایند، در هر حال اینطور به نظر می رسد که طرح استاندارد مذکور با طراحی مرکز داده های امروزی ارتباط چندانی نداشته باشد.
بر خلاف نگرش موجود در شبکه های محلی که در آن میتوان به سادگی سیستم شبکه را ایجاد نمود و ترافیک تمامی کاربران LAN ، ویدئو ، تلفن ، امنیت ساختمان و مدیریت ساختمان و غیره) روی یک بستر قابل استفاده نمود،
این فرایند در مراکز داده بسیار تخصصی تر می باشد و به طور کاملا منحصر به فرد با بیشترین کارآیی طراحی می گردد ، همچنین سازگاری آن مطابق استاندارد های موجود در ایجاد زیرساخت های شبکه معمول کاملا دشوار می باشد.
در واقع طراحی زیر ساخت شبکه دیتا سنتر ها علاوه بر نیاز به دانش فنی معمول طراحی و معماری شبکه بر اساس استاندارد های موجود ، نیاز به گذراندن دوره های تکمیلی در زمینه آشنایی با زیر ساخت های شبکه در دیتا سنتر ها دارد.
طراحی شبکه معمولی با شبکه دیتا سنتر ها کاملا متفاوت است و این موضوع در مورد دیتا سنتر های با مقیاس های کوچک و بزرگ نیز تفاوت های گسترده ای دارد.
استاندارد TIA-942
امروزه زیر ساخت شبکه ساختار یافته در دیتا سنتر ها ، بر اساس طراحی و معماری مناسب استاندارد ها در سرتاسر جهان توسعه گردیده اند و این بدان معناست که استاندارد ها بیشترین تطابق پذیری را در کارآیی های متفاوت و انعطاف پذیری گسترده ای را در برنامه های کاربردی ایجاد نموده اند. امروزه استفاده از راه حل MPO/MTP و کاربرد کابل های شبکه شیلد دار در دیتا سنتر ها بسیار توصیه میشود.
اطلاعات بیشتر در مورد دیتا سنتر های کانتینری :
اطلاعات بیشتر در مورد زیر ساخت شبکه دیتا سنتر ها:
با سپاس فراوان
مجتبی منتخبی
برگرفته از مقالات شرکت منتخب صنعت پارس